Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği 1950 Yılında İstanbul’da kurulmuştur. Derneğin kuruluşundaki ismi VARDARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’dir. Dernek 16 Nisan 1967 tarihindeki olağan kongresinde adını değiştirmiş ve tüzüğünde tadilat yapmıştır. Bu değişiklikten sonra derneğin ismindeki kapsam genişletilmiş ve RUMELİ TÜRKLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ olmuştur.

Derneğin Kuruluşu

Derneğin ilk adresi Nalıncı Çıkmazı No: 4 Aksaray İstanbul idi. Kuruluşundan sonraki senelerde derneğe 5000 civarında üye kaydedilmiştir. Dernek 1956 yılında Dış Türklerin Türkiye Cumhuriyeti’nde kurduğu dokuz dernek ile birleşmiş ve “TÜRK GÖÇMEN VE MÜLTECİ DERNEKLERİ FEDERASYONU” nu meydana getirmiştir.

Dernek kurulduktan sonra Yugoslavya’dan yoğun göç hareketleri başlamıştır. Bu durum derneğin faaliyetlerini göçmenlere yardım sahasına teksif etmesini zorlamış ve dernek İstanbul dışına gidecek olanların misafirhaneye yerleştirip iaşelerinin temin edilmesi yeni gelenlere yol gösterilmesi, fahiş ücret ödememeleri için araba kiralanması, parası olmayanlara hiç olmazsa yol harçlığı temin edilmesi ve her gelen trenin bir kişi tarafından karşılanıp çıkabilecek olan aksaklıkların yerinde ve zamanında halledilmesi gibi zor olduğu kadar yararlı işleri yapmayı başarmıştır.

Şubat 1962’den itibaren Vardarlılar Bülteni adıyla bir bülten yayınlamaya başlamıştır. Bu bültenin ilk sayısında yapılan bir duyuruda
“Sayın Hemşehri, şu mübarek günlerde zekatının bir kısmını olsun fakir öğrencilerimizi giydirmek için Derneğimizin Yapı Kredi Bankası’nın Kapalıçarşı Şubesindeki tasarruf mevduatı hesap nosu 2 ‘ye yatırın.” denilmekteydi.
Yine bu bültendeki Yardım kısmında
“Amerikan ve kanada halkının Türk halkına yardımından temin edilen 3300 kg. Pirinç ve 4840 kg. süttozu son iki ay zarfında 1100 yardıma muhtaç hemşehrimize dağıtılmıştır.
Ayrıca 100 yardıma muhtaç hemşehrimize 330 kg. un, 100 kg. süttozu ve 70 kg. vita dağıtılmıştır… Temin edilen 6622 kg un yoldadır.

Hürriyet ve İstiklal bayrağı altında idrak ettiğimiz Mübarek Ramazan hepimize kutlu olsun”denilerek anavatanda özgür bir ortamda bayram kutlamanın önemi vurgulanmıştır. Ayrıca dernek merkezinde ve semtlerde yapılan çalışmalarda fakir aileler tespit ve kayıt altına alınmıştı. Bu çerçevede 1962 yılı itibarıyla 2700 fakir aile kaydedilmiştir.
6/8/1961 tarihli kongre sonucunda Derneğin İdare Kurulu şu şekilde belirlenmiştir.